top of page

Egy autót hoztam az USA-ból. Az ügyintéző, akit megbíztam intézte a szállítást és a holland vámkezelést. Én az autó átvételekor mindent kifizettem, megkaptam a vámpapírokat és a titlet. Néhány héttel később kaptam egy felszólítást a holland speditőrtől, hogy legyek szíves befizetni  6250EURO-t. Mi ilyenkor a teendő? Mi történt?

Ami tipikus: Abban az esetben, ha egy cég hosszabb ideje együttműködik egy holland speditőrrel, lehetőséget kap arra, hogy a vámkezelés összegét halasztva fizesse. Ilyenkor az autók vámkezelése megtörténik Hollandiában, az autókat Magyarországon átadják, az ügyfél mindent kifizet. Ha az ügyintéző cég pénzügyei rosszul alakulnak, és nem fizeti ki a holland költségeket, azokat a Holland hivatal kérni fogja, és ki mástól kérhetné, mint az ügyféltől. Minden esetben van lehetőség, hogy a VÁM összegét közvetlenül a Hollandiába utalhatjuk, ez a legbiztosságosabb megoldás. Ha kicsit megvizsgáljuk, a helyzetet, a legtöbb ügyintéző, entitás nélkül, egy száll rádiótelefonnal, sok esetben minden hivatalos formát mellőzve vállalják ezeket az ügyintézéseket. Sok esetben igazából nem is valós cégek. 


 

Meg szeretnék bízni egy céget 4 raklapnyi kereskedelmi  áru hazaszállításával az USA-ból. A szállítási szerződésben nem vállalnak egzakt határidőt, kötbért. Én hosszú ideje foglalkozom nemzetközi árufuvarozással Európában, ennek pontosan ismerem a működését. Úgy hiszem a konténeres áruszállításnak is hasonlóan kell működnie. Hogyan van ez?

A két szállítási forma között jelentős a különbség. A tengeri szállításnál maguk a a hajók, sőt a konténerek is (a legtöbb esetben) multi cégek tulajdonában vannak (MEARKS, ECERGREEN, HapagLoyd stb) A szállítmányozók csupán kibérelnek egy konténert adott esetben egy adott szállítási feladat megoldására. A konténert bepakolják, kipakolják, majd leadják az erre kijelölt helyen. Maga a hajós társaság, aki nem ad konkrét időpontot, csupán egy várható érkezést. Ezt hívják ETA-nak, "estimated time arrival", azaz "várható érkezési idő". Az a szállítmányozó, aki azt mondja, hogy konténere biztosan megérkezik ekkor és ekkor, hazudik. Számos esetben előfordul. hogy az adott konténer még csak fel sem kerül a hajóra, vagy a hajókat össze vissza átpakolják, stb. Sok esetben van késés. Természetesen van mód kontrollra, a konténer szám alapján ez pontosan követhető. Minden konténernek van egy egyedi azonosítója, pontosan tudható hol van, mi történik vele, és miért.  


 

Egy gépjárművet szállíttattam haza az USA-ból. A szállítmányozó tájékoztatott, hogy a konténert az amerikai vámhatóság vizsgálat alá vonta. Később már arról tájékoztatott, hogy fizessek 550 USD-t. A konténer gyűjtő konténer volt, 3 autó volt benne, a vizsgálat 1650USD-be került, ennyi a rám eső rész. Lehetséges ez, vagy csak szokás szerint "le akarnak húzni"?

Mi közöm nekem ehhez a vizsgálathoz, az én autómmal nincs semmi gond?! Az eset lehetséges. A vámhivatalok akár az USA-ban, akár Európában szoktak ilyet csinálni, sőt egyre gyakrabban. magának a vizsgálatnak több szintje van, a legegyszerűbb amikor csak átvilágítják a konténert, ez kb. 3-500 euro szokott lenni. Legrosszabb esetben a komplett konténert elszállítják egy erre kijelölt helyre, és teljesen kipakolják. Ez több ezer EURO is lehet. Ezek után pedig nem engedik tovább ameddig a vizsgálat díja nincs kifizetve. A számlát a szállítmányozó kapja, de nyilván nem őt, hanem az ügyfeleket vizsgálták. A vizsgálat továbbhárítása teljesen jogos. A hiba általában ott történik, hogy a szállítmányozók elfelejtik tájékoztatni a megbízót az ilyen esetek előfordulásáról.

Gyakori kérdések,

kérdezzen Ön is!

bottom of page